Orice participant la traficul rutier trebuie să știe că există reguli scrise cât și nescrise, spre exemplu: Luminile de avarie.
Cu toții am întâlnit în deplasările noastre anumite semnale luminoase pe care unii le înțeleg, alții nu, dar ce semnifică de fapt… luminile de avarie în seria de reguli nescrise?
Cea mai generală utilizare a luminilor de avarie, este pentru a… mulțumi! De regulă o folosim când cineva ne cedează prioritatea și ne facilitează trecerea în fața acestuia.
Pe locul următor, este lumina de avarie pe care o pune în funcțiune acel conducător auto deranjat de faza lungă a celui din spate.
Semnalizarea dreaptă – comunică șoferului din spate să efectueze depășirea acestuia atunci când sunt condiții de siguranță, iar acesta îi va facilita trecerea.
Semnalizarea stângă – indică șoferului din spate să nu inițieze depășirea.
Totodată, mai există chiar și o regula scrisă și face referire la frânările de urgență, atunci când se formează brusc o coloană de vehicule în față, care încetinesc mai mult decât în mod obișnuit.
Art 114 ,,Conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care aceasta manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers”
O altă situație în care trebuie să folosești luminile de avarie este atunci când autovehiculul dvs este remorcată sau remorchează un alt autovehicul defect.
Unele persoane recomandă ca luminile de avarie să fie aprinse atunci când se circulă pe o ceață foarte densă ori pe ploaie torențială sau ninsoare abundentă.
Chiar dacă problema folosirii luminilor la automobile este una de interpretare, trebuie sa ne asigurăm că le utilizăm pe fiecare într-o măsură justificată, fără a face abuz de utilizarea acestora.